Munkebergs Gård

Vad är Centrerad Ridning?

Centrerad Ridning är en metod/pedagogik framtagen av legendariska Sally Swift, författare till böckerna "Ett med hästen" och "Centrerad Ridning", som på ett enkelt sätt lär ut och förklarar den traditionella ridningens grunder för hur du rider din häst i balans och harmoni utan muskelstyrka och tvång.

 

Som ryttare inverkar du hela tiden på hästen med din sits vare sig du är medveten om det eller ej. Genom ökad kroppsmedvetenhet och insikt kan du lättare ge klara och tydliga hjälper vid rätt tillfälle och känna in hur hästen reagerar.

En bra sits i balans är grunden i all ridning och har även stor betydelse för hästens rörelsefrihet och hållbarhet. Inom Centrerad Ridning börjar vi med att fokusera på din sits, lossar på spänningar, snedhet och motstånd, hittar balans och följsamhet i din ridning.

 

Grundstenarna - Centrala begrepp för att kunna hitta den djupa, följsamma sitsen

Förlorar du någon av grundstenarna under din ridning kan du bli spänd, få stela leder, bli anfådd och komma ur balans. Grundstenarna samverkar och gör det möjligt att följa hästen på ett natruligt och otvunget sätt.

Mjuka ögon: vidgar ditt medvetande, ökar ditt synfält, hjälper dig slappna av och minskar spänningar i hela din kropp.

Andning: gör dig mer avslappnad, sänker tyngdpunkt i kroppen. Du får en stadigare sits, din häst slappnar av och blir mer lyhörd för dina hjälper.

Centrering: ditt kraft,- balans-, och kroppskontrolls cemtrum. Samordningen som krävs för att genomföra en rörelse kommer från ditt kraftcentrum och balanserar upp din kropp vilket hjälper dig att finna en säker och stabil sits i alla gångarter.

Byggklossar: hjälper dig att hitta den lodräta sitsen. Genom att stapla dina "kroppsdelar" på varandra hittar du sitsen som ger dig optimal balans och inverkan i ridningen.

Jordning: en känsla av att ha kontakt med marken, du känner dig längre, andas lättare, ökar din staga och hittar ditt balanscentrum.

Tydliga avsikter: en absolut klar tanke, förståelse och bild över det du vill utföra.

Sally Swift - grundare av Centrerad Rindning

Sally Swift grundare av Centrerad Ridning Sally Swift grundare av Centrerad Ridning

Sally Swift tog världen med storm när hon 1985 kom ut med boken "Ett med hästen", översatt till Svenska 1989. Det var den första boken som förklarade de traditionella ridningen grunder på ett annorlunda och lättförståligt sätt. Hon har fokus på vad som händer i ryttarens kropp nä hon med bilder och lättförstålig text beskriver hur det ska "kännas" eller hur man kan tänka, när man utför olika rörelser Hon var en sann pionjär och före sin tid, och hennes böcker är ett måste för dig som vill rida med en lätt och följsam sits.

 

Sallys metod, Centrerad Ridning, gör det möjligt för ryttaren att förstå hur man kan använda sin kropp på ett effektivare och mjukare sätt. Metoden klargör hur djupgående man påverkar sin häst genom sitt sätt att använda sin egen kropp. Sally vill tydligt betona att Centrerad ridning inte är någon särsklid typ av ridning. Utan ett synnerligen effektivt sätt att rida sin hästa inom alla ridsportgrenar. Centrerad Ridning är kärnpunkten i all bra ridning från nybörjare till olympisknivå, i såväl dressyr, hoppning, reining som distansritt. Många stora namn inom ridningen har hämtat inspiration och praktiska övningar från Sally och hennes böcker.

 

Sally var engagerad i utvecklingen av den organisation hon startat ända in i det sista, den 2 april 2009 gick hon bort i lunginflamation, bara någon vecka innan hon skulle fylla 96 år. Hon var en fantastisk person, älskad av alla. Tyvärr fick vi bara nöjet att träffa henne i Sverige vid ett tillfälle. Men alla vi som var där vet hur otroligt inspirerande och kunnig hon var. Sally var hyllad i många länder för sitt stora bidrag till ridningens utveckling mot en mjukare, lättare och följsammare ryttare. 2008 tog hon personligen emot ett årligt hederspris från Equine Industry Vison Award i New York och 2007 blev hon invlad i The USA Dressage Federations Hall of Fame, 94 år gammal. I januari 2010 hyllades Sally av The US Equestrian Federation, och fick   The Pegasus Award-" a very presitgious posthumous award by the the U.S. Equestrian Federation recognizing an individual who has made an outstanding contribution to equestrian sport"

 

Sally Swifts båda böcker har kommit ut i nya upplager och finns åter att köpa i handeln. 

Läs mer om Centrerad Ridning på www.centeredridning.org